Friday 28 January 2011

Vad jag lärt mig


Vad jag har lärt mig under den gångna veckan; att Robespierre var ett akademiskt monster till människa (franska revolutionen), att det är kul att vara med och vinna ett spel trots att det är fullkomligt oviktigt. Att jag har två fantastiska vänner som inte bara jag behöver utan som också behöver mig. Definitionen av ett dimackord. Detta svider att erkänna högt men jag väljer att se det som en övning i ödmjukhet.. Att man bör följa instruktionerna när man färgar håret.. Att det är roligt att återgå till goda vanor som att dansa. Att jag fortfarande emellanåt trots egna tvivel därom, kan ta bra initiativ. Det har med andra ord varit en riktigt bra vecka!

Wednesday 19 January 2011

Kärlek

Kärlekens band tänjs ibland ut i sin fulla längd. 
Kärleken blommar, fördjupas, uthärdar, hoppas, 
förlorar tron, hoppas på nytt.. 
Kärlekens band kan förstärkas över tid. 
Det kan också nötas över tid tills det en dag brister. 
Många har upplevt det, upplever det i detta nu. 
Kärlek kan förloras. Men hoppet består i att kärlek 
i dess olika former kan återfinnas. 
Gång på gång. På olika sätt. I olika skepnader. 
Är inte det hoppfullt?!

Wednesday 12 January 2011

Prylar


Ibland ställer jag mig frågan; hur beroende är jag av mina prylar? Gör mina prylar mig lyckligare än om jag inte skulle haft dom? En fråga som kanske förblir obesvarad. Såvida inte mitt hus brinner ner en vacker dag och jag inte hinner rädda några materiella ting. Eller att någon annan katastrof inträffar med samma resultat. Vissa prylar är ju behäftade med emotionellt värde och betyder därför något för mig även om de inte har något ekonomiskt värde.
 
Jag har i min ägo en keyboard, vars existens i mitt liv ökar min lyckokänsla. Denna tingest ger mig förutsättningar till att uppnå den förhöjda lyckonivå som emellanåt uppstår när det låter som jag vill. Keyboarden är ett medel för att uppnå målet; att spela och skapa musik. Utan min keyboard hade jag varit något mindre lycklig. That´s a fact. Vad blir då slutsatsen av detta? Att det är okej att tycka om en pryl om den bidrar till att jag mår bra? Denna fråga besvarar jag själv med ett enhälligt; JA! Men kan man bli för fäst vid prylar? Och var går isåfall gränsen? När jag hellre kramar min keyboard än min sambo månntro?!

Sunday 9 January 2011

Val


Idag lät jag inte förnuftet styra när jag trots varningar om blixthalka i södra och mellersta Sverige ändå beslöt mig för att sätta mig i bilen med dottern för att avverka den 58 mil långa sträckan mellan norra skåne och Uppsala. Mitt beslut grundades på intuition och erfarenheten att dessa resor alltid tidigare gått bra trots väder och vind.. samt det faktum att jag ska befinna mig på arbetet imorgon. Ett beslut grundat på viss del pliktkänsla och viss del oförnuft alltså.. Nu gick det ju bra. Men jag utsattte ett antal nära familjemedlemmar för stor oro in i det sista tills de fick veta att vi var hemma välbehållna.
Det fanns andra valalternativ för mig i morse. Och det finns det oftast, oavsett vilken situation eller vilket problem man än står inför. Vad är det som till sist avgör hur vi väljer? Förnuft, känsla, intuition, tidigare erfarenheter? Val kan bli ödesdigra, lyckosamma, totalt avgörande eller knappt alls påverka ens eget eller andras liv.

Tuesday 4 January 2011

Litet & stort


                                                                 Det stora i det lilla...

                                                                            och

                                                                 det lilla i det stora...

                                                                        

                                   

Sunday 2 January 2011

Det Gyllene snittet


Filosofen och matematikern Pythagoras i det antika Grekland gjorde upptäckten att värdet 1,618 ständigt återkom i olika geometriska figurer. Det sk "gyllene snittet" har senare setts som norm för det mest harmoniska förhållandet mellan proportioner i olika former; i naturen, människokroppen, i konst och musik. Gyllene snittet står för harmoni, skönhet och balans. Både inre och yttre. 

Sedan jag första gången i mitt liv hörde talas om gyllene snittet, har det fascinerat mig. Vad jag dock inte visste förrän helt nyligen, är att även mänskliga funktioner och kroppsliga processer kan beskrivas i gyllene snittet- termer när vi är i harmoni med oss själva. Vår egen svenske Lars- Eric Uneståhl har varit delaktig i internationell forskning där man har undersökt hur musik komponerad utifrån gyllene snittet formeln påverkar människors hjärn- och hjärtversamhet. Och, föga förvånande så har man påvisat att det gör det. Så nu blir det till att inhandla lite gyllene- snittet- musik och köra avslappning. Jag menar, "GSM" borde ju ha minst dubbelt så god effekt som vanlig avslappningsmusik!

Saturday 1 January 2011

Happy New Year! & framtiden


Gott Nytt År kära bloggläsare!

Vi närmar oss 2012. Året då jorden kommer att gå under enligt vissa tolkningar av mayaindianernas förutsägelser. Den sk mayakalendern har påvisat att mayaindianerna hade stor kunskap och förståelse av vår egen galax planeters och sols cykler. De visste t ex att stjärnorna och planeterna i vår egen galax roterar kring ett svart hål! (om jag är rätt upplyst). Något som vår moderna vetenskap ganska nyligen har kommit fram till. Mayakalendern upphör med den 21a december 2012. Då ska enligt mayafolkets beräkningar solen stå i perfekt linje med vår galax centrum, från jordens perspektiv, och detta kommer att innebära någon form av rubbning av jordens axel (om jag åter fattat saken rätt) som har med magnetisk dragningskraft att göra vilket i sin tur kommer att generera naturkatastrofer på jorden. Naturkatastrofer lika med "the final doomsday" enligt vissa tolkningar..  Inget trevligt framtidsscenario med andra ord.


Nu är dessa teorier och tolkningar till stor del uppblandat med en hel del hokus pokus och new age ideér, så huruvida mayaindianerna egentligen menade eller trodde att det skulle ske något speciellt år 2012 är det kanske inte någon som vet. Men om det ligger något i mayaindianernas astronomiska beräkningar så kanske något intressant ändå kommer att hända 2012.. Den som lever får se. Men nu skålar vi för Tellus och hoppet att mänskligheten ska vakna upp och börja leva mer i harmoni med moder jord! För så länge det finns hopp finns det också tro och kärlek!