Sunday 17 October 2010

Svarta hål

Jag såg ett super intressant tv program som handlade om universums super massive black holes. (vilket inspirerat bandet Muse att titulera ett av sina album och en låt med samma namn!). De svarta hålen är inga hål utan en koncentration av massa med så stark dragningskraft att de slukar allt som kommer i dess närhet.  "They eat light", som en fysiker uttryckte det. Och de växer. Stora svarta hål suger in mindre svarta hål som kommer i dess väg.

Framstående fysiker på området tror nu att hela universum, som vi känner det, har fötts ur ett super massive black hole. De tror att det finns ett svart hål i centrum av vår galax vintergatan. 25 000 ljusår bort. I programmet berättades att man med hjälp av flera super teleskop jorden runt bygger ett gigantiskt nätverk av teleskop lika stort som jorden, för att framöver kunna få bättre bilder av vintergatans centrum där vårt eget svarta hål tros vara beläget. Och man har grund för denna tes. Stjärnorna närmast centrum rör sig snabbt i sina banor och befinner sig mycket närmare varandra, vilket utgör starka tecken på att det finns ett svart hål i närheten. Det är så ljusstarkt i centrum av vintergatan, att vi med nuvarande teleskop inte kan se det svarta hålet.

Om allt detta tänker jag: Vetskapen om de svarta hålen och den nuvarande kunskap som finns om hur de fungerar, visar på samma mönster och grundvillkor för allt levande, inkluderat livet på Tellus. En människa föds, växer, åldras, dör och har med det följt kretsloppet ett varv. Ett frö gror, blir ett träd, åldras och dör för att åter bli en del av kretsloppet. En stjärna föds, lever, åldras, dör och exploderar (supernova). Ett universum föds, lever, åldras och dör. Det är svårt att undgå se mönstret av kretslopp. Fysikerna tror att vårt nuvarande universum föddes ur ett svart hål, vilket betyder att det borde ha funnits ett annat universum före "vårt" .. mindblowing! Generationer av universum!

En del talar om svarta hål som gateways eller portaler till paralella universum..
Kanske finns det ett liv efter döden även för oss människor ?!

No comments: