Monday 30 May 2011

Alfabetisk visdom R - Ö

Retrorocken rymmer radikala repriser

Sakligt samförstånd skapar samstämmigt samspel


Teatern tar ton trots television


Understimulerad underlat urartar ursinnigt utan uppskattning


Vem, var, varför - verkar vara viktig vetskap


Weary whales while waiting, whisper wistfully whiffs


Xanor, xenical, xylocain..


Ynklig ynkrygg yrkar ymnig yrsel


Zoloft, zopiklon, zolpidem..


Åskväder åkallar ålderdomlig åsyn återkommande återfall


Även änglalika älvor ängslas ändlöst


Ölförtäringen ökar ödestigert överallt

Sunday 29 May 2011

Alfabetisk visdom J - Q

Jävla jantelag!
 
Karismatisk karaktär kanaliserar karma

 
Lagen ler lagom lakoniskt 

 
Maskulina mansgrisar måste möta monumentalt motstånd

 
Nordpolen nås näppeligen nedom Nigeria

 
Odefinierade ord orsaker onödig oenighet 

 
Paralyserande prat påkallar perfekt parering


Question quality!

Thursday 26 May 2011

Alfabetisk visdom A - I


Annorlunda arter aktas!


Briljanta böcker bör beläsas benhårt

 
Civilisationen cirkulerar cyniskt

 
Dalai Lama delger destinkta devis

 
Eviga egon enerverar

 
Form och färg främjar fantasin


Global generositet gynnar godhet

 
Hat hotar här

  
Ingen introvert islänning ivrar illegal invandring (?)

Tuesday 17 May 2011

Facebook är ju ett roligt socialt forum som kan användas på många olika sätt. Det är vi många som upptäckt.

Vi låter oss underhållas av varandras underfundiga kommentarer om vårt vardagliga liv och leverne. Även upplevelser av större dignitet delger vi varandra. Vi nätverkar och flörtar, förfasar oss och gläds med varandra. Vi visar foton från senaste festen eller på katten och inbjuder till evenemang. Lägger ut galna youtube- klipp eller favoritlåten hämtad från spotify.

En stor  fördel som jag upptäckt, är att man helt obehindrat kan skryta om sig själv, sina bedrifter och upplevelser! Jag har tack vare facebook funnit att det är mycket lättare att skryta i skrift än muntligen, en viktig lärdom. Och har man en dålig dag, ja då finns det alltid någon som har trösterika ord att förmedla. 

Poängen är att man oftast får bekräftelse från något håll, om så bara i en kort fras om tre ord. Kontaktformen är lättsam och omedelbar och man behöver varken sminka sig eller klä sig anständigt "in order to be social". Och man ska inte heller underskatta betydelsen av att man (om man så vill) slipper långa jobbiga samtal med människor man ändå inte är intresserad av att prata med någon längre stund, och vill man det mot förmodan så kan man ju alltid använda telefonen eller träffas in real life!

Long live facebook!

Sunday 8 May 2011

Föräldraskap

Hur är man en bra förälder? Det fullkomligt vimlar av böcker, föreläsningar, råd och tips på området. De flesta av oss som är föräldrar vet en hel del om föräldraskap. Vi är upplysta. Ändå är det så svårt ibland. Det finns många hinder och kamper att övervinna längs föräldraskapets väg. Ibland känner jag mig motarbetad av influenser i samhället och från media. Jag vill skydda men inte curla. Jag vill driva och peppa men inte dominera. Jag vill uppmuntra eget ansvarstagande och förmedla deviset att  så långt möjligt alltid göra sitt bästa, men jag vill inte medverka till duktighetskomplex. 

Jag vill vara en bra förälder!

Sunday 1 May 2011

Uppvaknande!

Mina ögon har öppnats successivt, men efter att ha läst Ayaan Hirsi Alis biografi "Nomad", ser jag än klarare. Ayaan Hirsi Ali föddes i Somalia och fick muslimsk uppfostran. 1992 åkte hon till Holland på flykt undan ett tvångsäktenskap med en avlägsen släkting som hon aldrig hade träffat. Hon studerade och blev politiskt aktiv i Holland. Efter den 11e september fördömde hon islam. Sedan några år tillbaka bor och arbetar hon i USA. Hon bekämpar b la könsstympning och hedersvåld. Hon har skrivit flera böcker och mottagit många pris, b la Martin Luthers King Heroes Award. 

Läs boken!
 

Idag kan vi i tidningarna läsa om ytterligare ett självmordsbombardåd i Afganistan, utfört av en 12 årig pojke, sannolikt den yngste självmordsbombaren hittils i modern historia.